Maria Van Grasdorff noemt zichzelf geen fashion designer. “Ik beschouw mezelf eerder als een rasechte kleermaakster,” vertelt ze lachend.
Kleding mag niet vluchtig zijn
Maria heeft een niet te stuiten liefde voor stoffen, naaitechnieken, textiel en patronen. Maar hoe meer ze over de fashion-industrie te weten kwam, hoe schokkender de waarheid werd: vervuilende productieprocessen, tonnen nieuwe kleren die rechtstreeks naar de afvalberg gaan, kleermakers en kleermaaksters die in onmogelijke omstandigheden aan massaproductie doen, ….
Dit kan anders, vond ze. En zo begon Maia Prina.
Een alternatief voor de shoppingnamiddag
“Je kan zelf écht iets doen om tegen de wantoestanden van de mode-industrie in te gaan. Heel wat fashionista’s hebben dit vandaag goed begrepen en kiezen er bewust voor om minder kleding te kopen en te kiezen voor duurzamere en ecologischere stuks,” zegt Maria.
Hoe fijn is het om een namiddag te gaan shoppen met een vriendin? Maar als je erbij stilstaat, dan draait het meer om het gezellig samenzijn, dan om het kopen van kleding.
“Daarom bied ik een alternatief: breng een fijne middag door met je shoppingvriendin in het open atelier of leer iets bij tijdens een workshop. Hoe herstel je kleding, retoucheer zelf je broek of jurk, leer alles over stoffen … Allemaal kennis die ik dolgraag aan anderen wil doorgeven in een huiskamersfeer,” lacht Maria.
Maia Prina collecties
In het gezellige winkeltje van Maia Prina in Dendermonde vind je tijdloze kleding voor dames en kinderen. Binnen twee kledinglijnen creëert Maria telkens verschillende unieke collecties.
De Refashioned lijn is gemaakt uit ‘geredde’ kleding die ze persoonlijk uitzoekt in sorteercentra, grondig wast, verknipt en volgens eigen design laat upcyclen.
Voor de Tailored lijn maakt Maria basics met een twist uit nieuwe stoffen met een lage ecologische voetafdruk zoals hennep, bamboe, lyocell, linnen, cupro, wol en peace silk.
Alle kledingstukken zijn zelf ontworpen om ze vervolgens te laten produceren in een klein naaiatelier met zes gespecialiseerde kleermaaksters in Roemenië, Maria’s geboorteland. Een aantal kledingstukken maakt Maria ook zelf. De collectie wisselt regelmatig, naargelang de inspiratie en beschikbare stoffen.
Duurzame kleding made easy
“In het Engels zeggen ze ‘put your money where your mouth is’. Je hebt als consument de keuze om centen te geven aan producten waar je ook echt achter kan staan. En deze keuze wil ik voor mensen makkelijker maken door mijn aanbod,” besluit Maria enthousiast.
Hoe Maria kleermaakster werd? En wat een winters weefgetouw, luxe couture en een strenge moeder daarmee te maken hadden? Dat ontdek je in dit artikel.